Savremene tehnologije čuvanja voća i povrća posle berbe
PRVI SPECIJALISTIČKI KURS
KREIRAN PREMA POTREBAMA INDUSTRIJE IZ SEKTORA PROIZVODNJE I PRERADE VOĆA I POVRĆA
Zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, a u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Poljoprivrednim fakultetom i UC Davis Postharvest Technology Center, USA, AgroNET – Centar za obrazovanje i istraživanja je u periodu od 2. do 7. decembra 2019. godine održao prvi specijalistički kurs kreiran prema potrebama industrije iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća, sa temom “Savremene tehnologije čuvanja voća i povrća posle berbe“.
Kurs se sastojao iz dva dela, teorijsko-praktičnog koji je održan u Naučno tehnološkom parku u Beogradu u trajanju od 4 dana, i poseta industriji koje su realizovane poslednja dva dana održavanja Kursa.
Svečanom otvaranju Kursa prisutnima su se obratili direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović i direktor AgroNET-a prof. dr Vlade Zarić. Sekretar Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bogdan Mladenović, izložio je pregled tema i sadržaja Kursa.
Klikom na link pogledajte kratak sadržaj predavanja i fotografije
- Biologija voća i povrća posle berbe i njihove nutritivne karakteristike – prof. dr Zora Dajić Stevanović
- Indikatori sazrevanja i zrelosti voća i povrća – dr Mile Veljović
- Etilen u procesima zrenja i dozrevanja – dr Sonja Veljović
- Postharvest tehnologija: trenutno stanje i trendovi – dr Mile Veljović
- Sistemi čuvanja: savremeni trendovi i napredne tehnologije – prof. dr Olivera Ećim Đurić
- Grupni rad / praktične vežbe – prof. dr Đ. Moravčević, prof. dr D. Radivojević i prof. dr T. Petrović
- Koktel i druženje
- Značaj uslova i načina proizvodnje na kvalitet povrća – prof. dr Đorđe Moravčević
- Faktori u proizvodnji od značaja za kvalitet voća – prof. dr Dejan Đurović
- Sistemi ubiranja voća i povrća – prof. dr Miloš Pajić
- Berba i čuvanje jabučastog i koštičavog voća – prof. dr Dragan Radivojević
- Lukovičasto i korenasto-krtolasto povrće – prof. dr Đorđe Moravčević
- Upravljanje kvalitetom jagodastog voća u toku skladištenja – prof. dr Jasminka Milivojević
- Paradajz, paprika i lisnato povrće – prof. dr Đorđe Moravčević
- Upravljanje kvalitetom tropskog voća u toku skladištenja (banana, limun, pomorandže) – dr Sonja Veljović
- Tehnologija proizvodnje sveže seckanog voća i povrća – doc. dr Saša Despotović
- Savremeni postupci pakovanja – prof. dr Tanja Petrović
- Sistemi hlađenja i temperaturnih režima posle berbe – prof. dr Olivera Ećim Đurić
- Izazovi u logistici – Bojana Kuveljić
- Higijenski dizajn fabrika – doc. dr Saša Despotović
- Savremene tehnologije konzervisanja – dr Mile Veljović
- Bolesti voća i povrća posle berbe – prof. dr Nataša Duduk
- Prevencija i kontrola bolesti voća i povrća posle berbe – prof. dr Ivana Vico
- Mikotoksini u voću i povrću – prof. dr Ivana Vico i prof. dr Nataša Duduk
- Pokazna vežba – prof. dr Ivana Vico i prof. dr Nataša Duduk
- Večera – restoran Stara kafana
- Bezbednost hrane, standardi i propisi – prof. dr Nada Šmigić
- Inovativna ambalaža za međunarodna tržišta – Nikica Marinković
- Digitalni marketing i razvoj brenda – Marina Redžić Radojičić
- Izrada biznis planova firmi – potrebe, mogućnosti, ograničenja – prof. dr Zorica Vasiljević
- Grupni rad / praktična vežba – Izrada biznis plana – prof. dr Zorica Vasiljević i doc. dr Tamara Paunović
- Mogućnosti finansiranja: izazovi i šanse (EU i nacionalni fondovi) – prof. dr Viktor Nedović
- Rezultati praktičnih vežbi
- Trendovi u potrošnji voća i povrća i ponašanje potrošača – prof. dr Vlade Zarić
- Završna diskusija i dodela sertifikata
- Posete industriji