БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ, СТАНДАРДИ И ПРОПИСИ - проф. др Нада Шмигић

Предавање проф. др Наде Шмигић Безбедност хране, стандарди и прописи обухватило је апсекте безбедности хране у сектору воћа и поврћа, начине контаминације, као и мере превенције и контроле. Указано је на епидемије тровања изазване конзумирањем воћа и поврћа, као и најважније биолошке опасности у сектору воћа и поврћа (карактеристике вирусних и бактеријских опасности, места у ланцу хране у којима долази до контаминације, мере које могу да се примене у циљу превенције и контроле вирусних и бактеријских опасности). Такође, предавање је обухватило и законске захтеве о безбедности хране (одговорност произвођача, захтеве који се односе на хигијену, предусловне програме и примену ХАЦЦП система, микробиолошке критеријуме) и стандарде безбедности хране (најважније приватне стандарде, главне карактеристике, сертификацију).