УПРАВЉАЊЕ КВАЛИТЕТОМ ЈАГОДАСТОГ ВОЋА У ТОКУ СКЛАДИШТЕЊА - проф. др Јасминка Миливојевић

Предавање Управљање квалитетом јагодастог воћа у току складиштења проф. др Јасминке Миливојевић садржало је упознавање са факторима који утичу на квалитет плодова пре, у току и после бербе, са посебним акцентом на различите начине и услове складиштења у циљу што дужег одржавања сензоричког и нутритивног квалитета плодова. Предавање је обухватило и анализу најзначајнијих индивидуалних фактора који одређују квалитет плода и његову складишну способност (сорта, климатски услови, исхрана, водни режим, величина плода, боја, чврстоћа, однос садржаја растворљиве суве материје и укупних киселина, и начин и руковање плодовима после бербе), као и примену различитих технологија складиштења (нормална, контролисана и модификована атмосфера у комбинацији са различитим температурним режимима, значај претхлађења плодова, примена одређених алтернативних метода – озона, биполарне јонизације, атмосфере са високом концентрацијом О2, магичних врећа и слично) са циљем успоравања природног процеса.