POSETE INDUSTRIJI

Za realizaciju poseta industriji učesnicima je obezbeđen autobuski prevoz, a vođa puta bio je prof. dr Đorđe Moravčević. Učesnici su imali priliku da vide različite operacije i tehnologije rukovanja voćem i povrćem nakon berbe, skladišta za pakovanje, rashladne i skladišne sisteme, plasteničku proizvodnju i slično na različitim lokacijama u Srbiji, ali i da u razgovoru sa rukovodiocima, tehnolozima i zaposlenima u kompanijama dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju.

 

Prvog dana učesnici su obišli La Linea Verde d.o.o. Dobrinci, Ruma, ogranak italijanske firme koja je lider u proizvodnji svežih obrok salata spremnih za konzumaciju. Učesnici su, u strogo kontrolisanim uslovima, imali priliku da vide zatvoren ciklus proizvodnje, kontrole, dorade i pakovanja.

 

Sledeća stanica bilo je Podunavlje a.d. Čelarevo, Bačka Palanka, deo kompanije Delta agrar, gde se na oko 650 ha obavlja  ratarsko-povrtarska proizvodnja, a na oko 338 ha intenzivna proizvodnja poznatih svetskih sorti jabuka kao što su Breburn mariri red, Gala bukfild, Grin čelendžer po Sudtirolovoj tehnologiji. Učesnici su prvo obišli skladište kod upravne zgrade, a onda i hladnjaču.

 

 

Poljoprivredno gazdinstvo Marko Čarnić u Begeču je poslovna celina sastavljena iz dva porodična poljoprivredna gazdinstva Marko i Nemanja Čarnić. Proizvodnjom povrća se bave preko 40 godina, a mrkvu proizvode oko 20 godina. U kontinuitetu godišnja proizvodnja mrkve dostiže 10000 tona. Proizvodnju, selekciju, pakovanje i skladištenje vrše najsavremenijim mašinama i opremom. Iz hladnjače kapaciteta 5000 tona plasiraju robu u periodu od decembra do maja, a u junu sa polja stiže nova mlada mrkva, tako da je ona proizvođačima dostupna tokom cele godine.

 

 

Drugi dan započet je posetom Pollino agrar d.o.o. Jazak, Irig koji raspolaže najsavremenijim plantažama jabuka, savremenom mehanizacijom i skladištenim prostorom sa ULO i DCA tehnologijom.

 

 

ElixirFood Šabac je jedan od najvećih prerađivača i izvoznika zamrznutog voća i povrća iz Srbije.

Galerija fotografija:

La Linea Verde Vladimirci je deo La Linea Verde d.o.o i bavi se proizvodnjom povrća u plastenicima.