Савремене технологије чувања воћа и поврћа после бербе
ПРВИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ КУРС
КРЕИРАН ПРЕМА ПОТРЕБАМА ИНДУСТРИЈЕ ИЗ СЕКТОРА ПРОИЗВОДЊЕ И ПРЕРАДЕ ВОЋА И ПОВРЋА
Захваљујући подршци УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, а у сарадњи са Универзитетом у Београду – Пољопривредним факултетом и УЦ Давис Постхарвест Тецхнологy Центер, УСА, АгроНЕТ – Центар за образовање и истраживања је у периоду од 2. до 7. децембра 2019. године одржао први специјалистички курс креиран према потребама индустрије из сектора производње и прераде воћа и поврћа, са темом “Савремене технологије чувања воћа и поврћа после бербе“.
Курс се састојао из два дела, теоријско-практичног који је одржан у Научно технолошком парку у Београду у трајању од 4 дана, и посета индустрији које су реализоване последња два дана одржавања Курса.
Свечаном отварању Курса присутнима су се обратили директор УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду Александар Павловић, секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије Александар Богуновић и директор АгроНЕТ-а проф. др Владе Зарић. Секретар Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, Богдан Младеновић, изложио је преглед тема и садржаја Курса.
Кликом на линк погледајте кратак садржај предавања и фотографије
- Биологија воћа и поврћа после бербе и њихове нутритивне карактеристике – проф. др Зора Дајић Стевановић
- Индикатори сазревања и зрелости воћа и поврћа – др Миле Вељовић
- Етилен у процесима зрења и дозревања – др Соња Вељовић
- Постхарвест технологија: тренутно стање и трендови – др Миле Вељовић
- Системи чувања: савремени трендови и напредне технологије – проф. др Оливера Ећим Ђурић
- Групни рад / практичне вежбе – проф. др Ђ. Моравчевић, проф. др Д. Радивојевић и проф. др Т. Петровић
- Коктел и дружење
- Значај услова и начина производње на квалитет поврћа – проф. др Ђорђе Моравчевић
- Фактори у производњи од значаја за квалитет воћа – проф. др Дејан Ђуровић
- Системи убирања воћа и поврћа – проф. др Милош Пајић
- Берба и чување јабучастог и коштичавог воћа – проф. др Драган Радивојевић
- Луковичасто и коренасто-кртоласто поврће – проф. др Ђорђе Моравчевић
- Управљање квалитетом јагодастог воћа у току складиштења – проф. др Јасминка Миливојевић
- Парадајз, паприка и лиснато поврће – проф. др Ђорђе Моравчевић
- Управљање квалитетом тропског воћа у току складиштења (банана, лимун, поморанџе) – др Соња Вељовић
- Технологија производње свеже сецканог воћа и поврћа – доц. др Саша Деспотовић
- Савремени поступци паковања – проф. др Тања Петровић
- Системи хлађења и температурних режима после бербе – проф. др Оливера Ећим Ђурић
- Изазови у логистици – Бојана Кувељић
- Хигијенски дизајн фабрика – доц. др Саша Деспотовић
- Савремене технологије конзервисања – др Миле Вељовић
- Болести воћа и поврћа после бербе – проф. др Наташа Дудук
- Превенција и контрола болести воћа и поврћа после бербе – проф. др Ивана Вицо
- Микотоксини у воћу и поврћу – проф. др Ивана Вицо и проф. др Наташа Дудук
- Показна вежба – проф. др Ивана Вицо и проф. др Наташа Дудук
- Вечера – ресторан Стара кафана
- Безбедност хране, стандарди и прописи – проф. др Нада Шмигић
- Иновативна амбалажа за међународна тржишта – Никица Маринковић
- Дигитални маркетинг и развој бренда – Марина Реџић Радојичић
- Израда бизнис планова фирми – потребе, могућности, ограничења – проф. др Зорица Васиљевић
- Групни рад / практична вежба – Израда бизнис плана – проф. др Зорица Васиљевић и доц. др Тамара Пауновић
- Могућности финансирања: изазови и шансе (ЕУ и национални фондови) – проф. др Виктор Недовић
- Резултати практичних вежби
- Трендови у потрошњи воћа и поврћа и понашање потрошача – проф. др Владе Зарић
- Завршна дискусија и додела сертификата
- Посете индустрији