Održan Kurs INTENZIVNA PROIZVODNJA POVRĆA I VOĆA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU
AgroNET – Centar za obrazovanje i istraživanja sa Univerziteta u Beogradu Poljoprivrednog fakulteta održao je, od 24. do 26. septembra 2020. godine, specijalistički kurs kreiran u skladu sa iskazanim potrebama proizvođača, sa temom „Intenzivna proizvodnja povrća i voća u zaštićenim prostorima”. Kurs je bio namenjen polaznicima koji se bave komercijalnom proizvodnjom povrća i voća u zaštićenom prostoru i omogućio im je da steknu najsavremenija znanja o prednostima i efektima primene različitih oblika zaštićenih prostora (tuneli, plastenici, staklenici, protivgradni sistemi), osobinama pokrivnih materijala, sistemima za navodnjavanje i fertigaciju, tehnologijama gajanja povrtarskih i voćnih vrsta (rasad, paradajiz, paprika, salata, jagoda, borovnica, kupina, malina), kao i izradi biznis plana i marketingu i prodaji svežeg povrća i voća.
Kurs se sastojao iz dva dela:
Prvi, teorijski deo kursa održan je u Domu kulture opštine Knić, 24. i 25. septembra. Održano je ukupno 10 predavanja, a predavači su bili profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu (prof. dr Jasminka Milivojević, prof. dr Đorđe Moravčević, prof. dr Vlade Zarić i doc. dr Tamara Paunović) i dipl. inž. Olivera Lukačević, direktor prodaje u kompaniji Avital doo. Tokom trajanja kursa polaznicima je omogućena i praktična primena stečenih znanja uz odgovarajuće vežbe, razmenu mišljenja i iskustava kroz “okrugli sto”.
Drugi deo kursa – posete proizvođačima, primerima dobre prakse, održan je 26. septembra. Tokom obilazaka, polaznicima su prikazane savremene tehnologije u proizvodnji povrća i voća u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru. Polaznici su obišli intenzivnu proizvodnju više sorti jagode koje dospevaju u različitim periodima godine u zaštićenom prostoru na gazdinstvu porodice Glišić u selu Šuma kod Topole; intenzivnu proizvodnju povrća i rasada u zaštićenom prostoru na gazdinstvu porodice Čampar u selu Ljubić, opština Knić; i uzgoj borovnice, jabuke i nektarine u poluzaštićenom prostoru u “Gruži agrar“, selo Balosava, Gruža, koja se bavi i prodajom opreme za sisteme protivgradne zaštite, postavkom sistema i obukom kupca o korišćenju i održavanju sistema.
Svečanom otvaranju Kursa prisutnima su se obratili predsednik Opštine Knić Srećko Ilić, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović, direktor AgroNET-a prof. dr Vlade Zarić i sekretar Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bogdan Mladenović.
Klikom na link pogledajte kratak sadržaj predavanja, prezentacije i fotografije:
- Zaštićeni prostori i pokrivni materijali – prof. dr Jasminka Milivojević i prof. dr Đorđe Moravčević
- Upravljanje sistemima za navodnjavanje i fertigaciju u zaštićenom prostoru – Olivera Lukačević, direktor prodaje, Avital doo
- Sistemi, oprema i materijali u gajenju povrća izvan zemljišta (soilless) – prof. dr Đorđe Moravčević
- Savremena tehnologija proizvodnje maline i kupine u zaštićenom prostoru – prof. dr Jasminka Milivojević
- Savremena tehnologija proizvodnje borovnice u zaštićenom prostoru – prof. dr Jasminka Milivojević
- Savremena tehnologija proizvodnje jagode u zaštićenom prostoru – prof. dr Jasminka Milivojević
- Savremene tehnike proizvodnje rasada povrća – prof. dr Đorđe Moravčević
- Savremena tehnologija gajenja paradajza, paprike i lisnatog povrća – prof. dr Đorđe Moravčević
- Izrada biznis planova firmi – potrebe, mogućnosti, ograničenja – dr Tamara Paunović, docent
- Prodaja i marketing svežeg povrća i voća – prof. dr Vlade Zarić
- Zaštićeni prostor – intenzivna proizvodnja jagode, gazdinstvo Glišić, Šume
- Zaštićeni prostor – intenzivna proizvodnja povrća, gazdinstvo Čampar, Ljubić
- Poluzaštićeni prostor – uzgoj borovnice, Gruža agrar, Balosava
Na kraju svakog dana trajanja Kursa polaznici su popunjavali anonimne evaluacione listove kojima su ocenjivali predavače i predavanja, posete proizvodjačima i Kurs u celini. Zadovoljstvo nam je da objavimo da su polaznici (u proseku ukupno 17 od 20 polaznika) visoko ocenili Kurs:
- Ukupna prosečna ocena teorijskog dela kursa, odnosno svih predavanja i vežbe iznosi
- Ukupna prosečna ocena organizacije i relevantnosti poseta proizvođačima iznosi
- Ukupna prosečna ocena na pitanje primene stečenih znanja u njihovoj proizvodnoj praksi iznosi
- Ukupna prosečna ocena Kursa u celini iznosi