BOROVNICA IZ GRUŽE (BiG)

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, AgroNET – Centar za obrazovanje i istraživanja i Gruža agrar

zajedno realizuju projekat

Savremena tehnologija gajenja borovnice u zaštićenom prostoru u funkciji održivog ruralnog razvoja Srbije

BOROVNICA IZ GRUŽE (BiG)

Projekat Borovnica iz Gruže (BiG) bavi se savremenom tehnologijom gajenja borovnice u funkciji održivog ruralnog razvoja u Republici Srbiji. Projektom će se uspostaviti tehničko-tehnološki unapredjene linije proizvodnje borovnice – gajenje borovnice u supstratu (hidroponsko gajenje) na reprezetativnom porodičnom gazdinstvu Miroslava Nikolića, PR ”Gruža agrar”, selo Balosava, Knić, gde će se implementirati funkcionalni model u proizvodnji korišćenjem savremene tehnologije gajenja.

Na naučnim osnovama izvršiće se ekonomska analiza unapredjene linije proizvodnje borovnice – gajenje borovnice u supstratu (hidroponsko gajenje), kao i komparativna analiza sa tradicionalnim načinom uzgoja borovnice na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji.

Na osnovu analize trenutne poslovne situacije, uspešni model moći će da se primeni i na ostala poljoprivredna gazdinstva i time unapredi njihovo poslovanje.

Projekat će posebno prikazati hidroponsko gajenje i prednosti koje donosi savremena tehnologija gajenja borovnice u supstratu i zaštićenom prostoru, u odnosu na tradicionalni model gajenja borovnice. Na ovaj način će se poljoprivrednim gazdinstvima predstaviti reprezetativni model uspešnog gajenja borovnice primenom savremenih tehnologija, upoznaće se sa tehnologijom gajenja i biće jasno iskazani troškovi proizvodnje, kao i očekivana dobit, kako bi imali sve neophodne parametre za donošenje odluke o započinjanju gajenja borovnice.

Realizacija projekta ima za cilj da znanja i informacije proširi na druge učesnike u vertikalnim lancima, održavanjem Radionice, na kojoj će se polaznici, na oglednom primeru, upoznati sa savremenom tehnologijom gajenja borovnice u zaštićenom prostoru, ali će moći i da predavačima i proizvodjaču ”na terenu” postave pitanja i dobiju praktične odgovore i savete.

U cilju promocije i predstavljanja projekta biće održana najmanje dva skupa. Jedan će biti održan na poljoprivrednom sajmu – Agro Belgrade u Beogradu, na kome će biti promovisana Brošura kojom će se objediniti sve inforamcije od značaja za unapredjenje proizvodnje borovnice. Drugi – završni skup projekta održaće se na izabranom – reprezetativnom poljoprivrednom gazdinstvu uključenom u realizaciju projekta, na kome će se promovisati finalni rezultati projekta i predstaviti studija ”Analiza ekonomskih efekata unapredjenja proizvodnje borovnice u Republici Srbiji”.

Preuzmite BROŠURU SAVREMENA TEHNOLOGIJA GAJENJA BOROVNICE U ZAŠTIĆENOM PROSTORU, autora prof. dr Jasminke Milivojević

Po javnom konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede