Održan kurs SAVREMENI PRISTUPI PROIZVODNJI VINA SA PEČATOM TERROIR-a
AgroNET – Centar za obrazovanje i istraživanja, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, održao je specijalistički kurs “Savremeni pristupi proizvodnji vina sa pečatom terroir-a“, u periodu 07 – 09. oktobra 2021. godine, u Sokobanji.
Polaznici su tokom 3 dana trajanja Kursa upoznati sa najnovijim naučnim i tehnološkim saznanjima iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, sa posebnim osvrtom na strategije usmerene na adaptaciju na klimatske promene; karakteristikama proizvodnje terroir vina na primeru sorte Kaberne Sovinjon; tehnologijama i mogućnostima preciznog vinogradarstva; enološkim praksama za bela i crvena vina visokog kvaliteta, kao i strategijama prodaje i izvoza vina na međunarodno tržište.
Kroz predavanja, radionice, primere dobre prakse i interaktivnu diskusiju, obradjene su sledeće teme (klikom na link pogledajte prezentacije i fotografije):
- Izazovi u vinogradu i proizvodnji grožđa u uslovima klimatskih promena – prof. dr Slavica Todić, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu
- Proizvodnja vinskih sorti grožđa u Kaliforniji u uslovima klimatskih promena i nedostatka radne snage – dr Kaan Kurtural, UC Davis Department for Viticulture and Enology
- Bolesti drveta – filoksera 21. veka: prevencija, simptomi, mere i kontrola bolesti – dr Miroslav Nikolić, Centar za multidisciplinarna istraživanja, Univerzitet u Beogradu
- Primena precizne poljoprivrede u savremenom vinogradarstvu – dr Miloš Pajić, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu
- Studija slučaja: Zašto meriti temperaturu vazduha u vinogradu – dr Srdjan Tadić, Atfield Technologies doo
- Šardone između Starog i Novog sveta – Kristina Lukić, enolog
- Enološke prakse za proizvodnju kvalitetnih crvenih vina sa akcentom na proizvodnju Kaberne Sovinjona u Bordou – dr Guilherme Martins, Bordeaux Science Agro
- Prodaja i izvoz vina – iskustva iz regiona – Saša Špiranec, medjunarodni vinski sudija i vinski kritičar, Vinart
- Masterclass “Kaberne Sovinjon na putu oko sveta“ – Dušan Vranić, sommelier i medjunarodni vinski sudija
Praktični deo Kursa održan je u vinogradima Knjaževačkog rejona (vinarija Jović, selo Potrkanje i vinarija Todorović, selo Potrkanje)