MIKOTOKSINI U VOĆU I POVRĆU - prof. dr Ivana Vico i prof. dr Nataša Duduk
Prof. dr Ivana Vico i prof. dr Nataša Duduk su predavanjem Mikotoksini u voću i povrću upoznale učesnike Kursa sa najznačajnijim vrstama mikotoksinima (MT) u voću, povrću i njihovim prerađevinama (definicija, toksičnost; najvažnije vrste toksigenih glјiva patogena plodova, vreme i način infekcije plodova; uticaj ekoloških faktora na razvoj glјiva i sintezu MT; prisustvo MT u voću, povrću i njihovim proizvodima; zakonska regulativa – zakonski dozvoljene količine mikotoksina u voću, povrću i prerađevinama). Ukazale su i na mere zaštite od kontaminacije (identifikacija i sprečavanje razvoja toksigenih glјiva; identifikacija MT, utvrđivanje nivoa MT; prevencija i detoksifikacija kontaminiranih proizvoda). U okviru predavanja dale su prikaz toksigenih gljiva iz rodova Penicillium i Aspergillus izolovanih iz jabuke i lukovica crnog luka u Srbiji i ukazale na opasnost od kontaminacije voća i povrća njihovim mikotoksinima.