Курс КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ, ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ, ИЗАЗОВИ И РЕШЕЊА У ПОЉОПРИВРЕДИ

АгроНЕТ – Центар за образовање и истраживања са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, у складу са исказаним потребама произвођача, креирао је специјалистички Курс „КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ, ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ, ИЗАЗОВИ И РЕШЕЊА У ПОЉОПРИВРЕДИ“, који ће бити одржан у периоду од 18. до 20. априла 2023. године у Врњачкој Бањи, у хотелу Врњачке терме https://vrnjacketerme.rs/

Курс је намењен полазницима који се баве комерцијалном производњом воћа и поврћа, као и компанијама и појединцима који су заинтересовани за тему обновљивих извора енергије и утицаја климатских промена.

Учесницима ће се кроз интерактивна предавања и конкретне примере из праксе, пренети савремена знања и иновативни приступи.

Први дан курса креиран је тако да учеснике прво упозна са узроцима, процесима и пројекцијама климатских промена и обновљивим изворима енергије. Затим ће учесници добити основна сазнања о обновљивим изворима енергије и могућностима примене у пољопривреди, потенцијалу обновљивих извора енергија у Србији и земљама Западног Балкана, примени геотермалне енергије, биомасе, као и о економском потенцијалу обновљивих извора енергије. Приказаће се могућности и услови за коришћење пољопривредног земљишта за потребе изградње обновљивих извора енергије. Посебно ће се представити соларни системи (фотонапонски панели), потенцијал, економски ефекти употребе и искуства из праксе. Полазници ће добити одговор на питање како се користе топлотне пумпе и какве су могућности за коришћење топлотних пумпи за грејање објеката у пољопривредној производњи. Учесници ће се затим упознати са искуствима са електранама на биогас. Нетwоркинг је прилика да се на крају првог дана курса полазници представе, презентују компаније и међусобно повежу.

Други дан Курса отвара тема Циркуларна економија као део зелене економије и концепта одрживости, а полазници ће сазнати на чему се заснива и какав је пут од линеарне ка циркуларној економији. Затим ће полазници, кроз два предавања, добити одговоре на питање како се прилагодити климатским променама у воћарској производњи. Прилагођавање на изазов који доносе климатске промене у виноградарству и винарству, тема је наредног предавања. Дигитализација у пољопривреди и прецизна пољопривреда су тема предавања које ће учесницима омогућити да се упознају са основама, утицајем, обимом и ефектом примене технологије прецизне пољопривреде, као и будућим правцима развоја. Прилагођавање на изазов који доносе климатске промене у повртарској производњи је предавање које затвара други дан курса, после којег је предвиђено време за дискусију у којој ће учествовати сви предавачи и полазници.

Трећи дан је резервисан за Панел – у оквиру кога ће учесници и предавачи имати прилику да размене искуства и мишљења о темама курса и трансферу знања као одговору на изазове које доносе климатске промене. Панел ће усвоји Препоруке које ће се упутити доносиоцима одлука у земљама из којих долазе учесници.

Предавачи на курсу биће професори Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, менаџери компанија, представници асоцијација – водећи стручњаци у својим областима, са доказаним резултатима и великим искуством у раду.

ПЛАН И ПРОГРАМ КУРСА

Реализација курса подржана је од стране УСАИД пројекта Велика мала привреда, ГИЗ пројекта Подршка економској диверзификацији руралних подручја у југоисточној Европи (СЕДРА ИИ) и УСАИД пројекта Економски развој, управљање и раст предузећа (ЕДГЕ), уз чију подршку је програм Курса развијен и захваљујући којима Курс за полазнике има бенифицирану цену.

Опција 1 – котизација за цео Курс, у трајању од 3 дана, износи 12.500,00 динара и укључује материјале за Курс, сертификат, исхрану (ручак, кафе паузе, освежење, вечера и свечана вечера) за сва три дана, а учесници сами надокнађују трошкове пута, смештаја и личне трошкове током трајања Курса.

Опција 2 – полазници који су заинтересовани само за први дан Курса, могу се определити да уплате котизацију у износу од 5.000,00 динара, која укључује материјале за Курс, сертификат, исхрану (кафе паузе, освежење, вечера), а сами надокнађују трошкове пута, смештаја и личне трошкове током тог периода.

Опција 3 – полазници који су заинтересовани само за други дан Курса, могу се определити да уплате котизацију у износу од 9.000,00 динара, која укључује материјале за Курс, сертификат, исхрану (кафе паузе, ручак, освежење, свечана вечера), а сами надокнађују трошкове пута, смештаја и личне трошкове током тог периода.

За учеснике Курса који желе да буду смештени у хотелу ВРЊАЧКЕ ТЕРМЕ, Врњачка Бања обезбеђена је повлашћена цена смештаја, а при резервацији је потребно назначити да сте учесник Курса у организацији АгроНЕТ-а.

Број учесника је ограничен на 30.

Право првенства у пријављивању и гарантовано место на Курсу имаће учесници који се први пријаве и уплате неопходну накнаду – котизацију.

За пријаву пошаљите мејл на: agronetbeograd@gmail.com са следећим подацима:

име и презиме, фирма, позиција у фирми, е-маил адреса, број телефона, напомена за коју опцију се пријављујете или попуните пријаву кликом на ЛИНК

Накнада – котизација, се уплаћује на:

АгроНЕТ – Центар за образовање и истраживања, Београд – Земун, Немањина 6, ПИБ: 111121580, рачун: 160-0000000534461-06 – Банца Интеса.

Крајњи рок за пријаву (уплату котизације) је 11. април 2023. године.

За више информација контактирајте нас на е-маил: agronetbeograd@gmail.com , или телефоном на број: +381631064065.

Радујемо се Вашем доласку!