Savremena tehnologija proizvodnje maline i kupine u zaštićenom prostoru

Uzimajući u obzir činjenicu da se u zasadima maline i kupine u Srbiji uglavnom proizvode plodovi namenjeni zamrzavanju i preradi, kao i da globalne klimatske promene i olujna nevremena prave velike štete u zasadima na otvorenom polju, nameće se potreba za izborom odgovarajućih objekata u skladu sa specifičnostima klime određenog područja, potrebom za energetskom efikasnošću u određenom delu sezone i preovlađujućom cenom na lokalnom tržištu ili u izvozu. U zavisnosti od načina gajenja razlikuje se proizvodnja maline i kupine zasađene na stalnom mestu u zemljištu i hidroponsko gajenje (u kontejnerima ispunjenim supstratom). Izbor sistema gajenja se prilagođava dimenzijama objekta, biološkim karakteristikama odabranih sorti (jednorodne i remontantne), kao i mogućnošću čuvanja biljaka u kontejnerima u hlađenom skladištu koje se tempirano unose u objekte saglasno programiranom vremenu zrenja. Predavanjem Savremena tehnologija proizvodnje maline i kupine u zaštićenom prostoru, prof. dr Jasminka Milivojević, upoznala je polaznike sa uslovima proizvodnje maline i kupine u zaštićenom prostoru sa posebnim akcentom na pravilan izbor sorte, sistema gajenja (zemljište/supstrati), naslona i rastojanja sadnje saglasno karakteristikama objekta.

Predavanje je obuhvatilo mogućnosti primene različitih oblika zaštićenog prostora (visoki tuneli, plastenici, nadstrešnice, protivgradni sistemi) u proizvodnji maline i kupine, i regulacija mikroklimatskih faktora unutar objekata (temperature, relativne vlažnosti vazduha, svetlosti) upotrebom odgovarajućih pokrivnih materijala, ventilacije, rasprskivača, dopunskog osvetljenja i sl.; kao i mogućnosti primene različitih sistema gajenja: 1) hidroponski uzgoj u kontejnerima (optimizacija veličine saksija pri sadnji i posle presađivanja izdanaka, određivanje optimalnog rastojanja između kontejnera, pravilan izbor supstrata, upravljanje ishranom, jarovizacija u hlađenom skladištu ili u poljskim uslovima) i 2) gajenje u zemljištu objekta (primena različitih načina sadnje u zavisnosti od izbora sorte, modifikacija naslona, kao i optimizacija svih agro- i pomo-tehničkih mera u redovnoj proizvodnji.

Cilj predavanja je da polaznici steknu znanja o mogućnostima proširenja sezone plodonošenja maline i kupine u oba smera (ranije ili kasnije), povećanju prinosa i poboljšanju kvaliteta ploda za potrošnju u svežem stanju; da se upoznaju sa prednostima primene različitih objekata zaštićenog prostora u zavisnosti od klimatskih uslova područja i razvijanje sposobnosti izbora odgovarajuće tehnologije u skladu sa karakteristikama objekata (dimenzije, zapremina, oblik krovne konstrukcije i sl.); steknu veštine za izvođenje svih operacija od sadnje do berbe plodova; ali i da se osposobe da primene stečeno znanje u praksi.

Preuzmite prezentaciju: Savremena tehnologija proizvodnje maline i kupine u zaštićenom prostoru