ODRŽAN KURS „Intenzivna proizvodnja povrća i voća u zaštićenim prostorima i čuvanje proizvoda posle berbe“

Facebook Instagram Google+ Twitter

 

Uspešno je realizovan još jedan specijalistički kurs namenjen sektoru voća i povrća, ovog puta na temu  „Intenzivna proizvodnja povrća i voća u zaštićenim prostorima i čuvanje proizvoda posle berbe“.

 

Učesnici Kursa su tokom pet dana odslušali 15 predavanja, imali su 3 praktične vežbe i oblazak izabranih objekata vezanih za tematiku Kursa. Od 13 predavača, četvoro su bili profesori Univerziteta u Beogradu – Poljoprivrednog fakulteta, sedam predavača je bilo iz privrede (Avital, Agromarket, Iceberg Salad Center, AWT International, USAID- Projekta za konkurentnu privredu i PlanAgrar), a dva predavač iz Ministarstva Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Prva dva dana Kursa posvećena su intenzivnoj proizvodnji povrća i voća u zaštićenim prostorima. Učesnici su kroz interaktivna predavanja i primere iz prakse dobili savremena znanja o specifičnostima zaštićenih prostora (tuneli, plastenici, staklenici, protivgradni sistemi) i mikroklimata u njima; osobinama pokrivnih materijala; sistemima za navodnjavanje i fertigaciju; tehnologijama proizvodnje jagode i borovnice; tehnikama proizvodnje rasada povrća;  sistemima za proizvodnju povrća izvan zemljišta – soilless; modeliranju ishrane i izazovima integralne kontrole bolesti i štetočina u povrtarskoj proizvodnji. Izazovi klimatskih promena su tema koje se neizostavno nametnula, pa su predavnja osmišljena tako da ukažu na izazove koje one donose i savremena rešenja koja se primenjuju u prvnestveno u proizvodnji, ali i u čuvanju proizvoda, kako bi se sprečio njihov negativni uticaj.

Vežbe su se odnosile su na određene segmente opreme koja se koristi u proizvodnji voća i povrća, kao i načinom njenog korišćenja i značaja za intenzivnu proizvodnju u zaštićenim prostorima, sa ciljem da se polaznicima ukaže na najčešće greške koje se prave u proizvodnji i uputi na pravilnu upotrebu.

 

Trećeg dana Kursa organizovani su obilasci poljoprivrednih proizvođača koji se bave intenzivnom proizvodnjom u zaštićenom prostoru korišćenjem savremenih tehnologija i obilazak objekta za čuvanje voća i povrća. Na ovaj način učesnicima je na praktičnim primerima ukazano na ono što su slušali na predavanjima i bili su u prilici da sa proizvođačima razmene iskustva i da od predavača dobiju odgovore na praktična pitanja. Obilazak je počeo u selu Stajkovce, na Poljoprivrednom gazdinstvu Ivice Nastića koji se bavi proizvodnjom rasada paradajza i krastavca u zaštićenom prostoru i na Poljoprivrednom gazdinstvu Nikole Kocića i njihovu proizvodnju krastavca. Dalje, u selu Badince, obišli smo Poljoprivredno gazdinstvo Anđelković i njihovu proizvodnju paradajza u zaštićenom prostoru. Obilazak je završen posetom hladnjače Risk Enginnering u Svrljigu.

 

Četvrti dan Kursa posvećen je savremenim tehnologijama čuvanja proizvoda posle berbe – sistemima podhlade i uslovima čuvanja voća posle berbe, upravljanjem kvalitetom jagodastog voća u toku skladištenja i izazovima u skladištenju povrća kroz primer iz prakse, ali i preprekama i perspektivama organske proizvodnje i izazovima pakovanja i transporta.

Tokom vežbe polaznicima su kroz praktičan rad prikazana određena merenja koja su važna za praćenje i očuvanje kvaliteta proizvoda. Ukazano je na značaj korišćenja i pravilnu upotrebu mernih instrumenata koji se koriste u čuvanju voća i povrća, ali i na najčešće greške koje se prave u čuvanju.

 

Petog dana, posle predavanja o izazovima, šansama i mogućnostima finansiranja, šef IPARD upravljačkog tela i načelnik Odeljenja za upravljanje IPARD programom, Jasmina Miljković predstavila je aktivnosti Upravljačkog tela u pogledu sprovođenja IPARD II / IPARD III  programa, a Kolinda Hrehorović iz Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede govorila je o nacionalnim podsticajima u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji.

 

Završetak Kursa obeležio je FORUM, koji je kod učesnika izazvao veliko interesovanje. Osim učesnika i predavača na Kursu, predstavnika USAID Projekta za konkurentnu privredu i USAID EDGE regionalnog projekta, u diskusiji tokom Foruma učestvovali su i Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predavači iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Pogledajte deo diskusije sa održanog FORUMA i pročitajte PREPORUKE koje su na osnovu diskusije donete.

Pogledajte PREZENTACIJE I FOTOGRAFIJE sa Kursa